Топ 10 Симптоми на Депресия

Симптоми на депресия

Имате ли признаци на депресия? Какви са физическите симптоми на депресията и как се лекува депресия?

Ако имате симптоми като ниско настроение, загуба на интерес и проблеми със съня, които продължават повече от две седмици през по-голямата част от деня, може да се справяте с депресия.

Макар двама души, диагностицирани с един и същ тип депресия, да не притежават точно същите симптоми, има няколко често срещани симптома на депресия.

Симптоми на депресия

Ето 10 от най-разпространените (в произволен ред):

1. Постоянно лошо настроение

Лошо настроениеВсеки от нас понякога се чувства потиснат, но когато това чувство не изчезва, то може да е знак за депресия.

Може да имате усещането, че постоянно сте в лошо настроение. Също така е често срещано да се появят симптоми на тревожност заедно с депресията, както и чувства на неизбежна беда.

Понякога хората с депресия описват себе си като изпитващи онемяване или че са „плоски“. Може да имат затруднения да изпитват емоционален отговор на случващото се с тях — добро или лошо.

2. Загуба на интерес или удоволствие от неща, които преди сте харесвали

„Какъв е смисълът?“ и „Защо да се занимавам?“ са фрази, които може да опишат вашето настроение в продължение на няколко седмици. Работата, социалните дейности и дори прости домакински задачи могат да ви изглеждат безсмислени.

Може би обикновено обичате да правите проекти за домашен майстор или да ходите с приятели през уикендите в планината?

Ако страдате от депресия, тези неща внезапно може да не ви привличат.

Може да ви е трудно да намерите енергията да ги направите, или просто да нямате желание.

3. Чувства на вина, безнадеждност или безценност

Много хора с депресия могат да изпитват преобладаващо чувство на вина за минали действия или събития или дори да се чувстват виновни, че са депресирани.

Може също така да изпитвате ниска самооценка и да мразите себе си.

Може също така да се чувствате безнадеждни — сякаш няма нищо, което може да направите, за да се почувствате по-добре.

4. Загуба на сексуално желание

Когато сте депресирани, вашето желание за секс може да намалее.

Може да започнете да се чудите какво се е случило с вашето сексуално желание.

Това може да доведе до по-големи чувства на вина, особено ако партньорът ви има трудности да разбере защо вече не желаете този вид интимност.

Според проучване от 2018 г., трудностите със сексуалната функция са чест, но недостатъчно докладван признак на депресия. Изследователите открили, че 62.5% от участващите мъже са имали проблеми със сексуалната функция.

5. Намалена енергия, умора или усещане за забавяне

Повечето хора мислят за психическите и емоционалните симптоми на депресията, но тя може да причини и физически симптоми, които често наподобяват други здравословни състояния.

Много хора може да изпитват ниска енергия и умора, като това може да бъде усещането за „костна умора“, което просто не изчезва, въпреки че спите достатъчно.

Ако сте депресирани, може също така да имате усещането, че всичко се случва в забавен каданс, но все пак не можете да се справите заради огромната психическа и физическа изтощеност.

6. Трудности при концентрация, запомняне или вземане на решения

Способността ви да се концентрирате може да бъде нарушена, когато се появи депресия.

Може да имате усещането, че сте в постоянна мъгла в мозъка или да се притеснявате, че губите способността си да мислите ясно.

Може също така да забравите важни срещи или работни задачи и да имате трудности дори при вземане на прости решения.

7. Проблеми със съня

Проблеми със съняДепресията може радикално да промени вашите навици за сън.

Например, може да развиете безсъние. Може да ви е трудно да заспите толкова лесно, колкото преди, или да се събуждате изключително рано, когато преди сте ставали късно.

Сънят ви също може да бъде прекъсван, като се събуждате през нощта или, вместо да не можете да спите, може да развиете хиперсомния (прекомерна сънливост). При хиперсомния може да спите по 10 часа непрекъснато и все пак да не се чувствате отпочинали.

Всеки проблем със съня може да доведе до трудности при справянето с ежедневните задачи.

8. Промени в апетита или теглото

Депресията често може да причини промени в теглото и хранителните навици.

Някои хора имат увеличен апетит, докато други губят всякакво желание за храна, а понякога може да наддадете или да отслабнете без да се опитвате да го направите като вторичен ефект от депресията, която развивате.

9. Нервност или раздразнителност

Депресията е изтощителна за ума и тялото.

Може да развиете ниска толерантност към поведението на другите хора, като станете раздразнителни или кратки на думи.

Понякога може неочаквано да се разсърдите на близките си, след което да се чувствате виновни за това.

Също така може да се чувствате неспокойни, когато сте депресирани. Това може да ви накара да скачате от една мисъл или действие към друго. Може да сте неспокойни и дори да не го забележите.

10. Самоубийствени мисли или опити

Ако сте депресирани, може да започнете да имате мисли, че не искате повече да живеете. Това е сериозен симптом, който означава, че е време да потърсите помощ.

Обсебването със самоубийствени мисли е изключително опасно за индивида и той следва максимално бързо да сподели с близки и да потърси помощ, за да се справи с тази ирационална ситуация.

Всичко това може да изглежда по различни начини, включително като рисуване или писане за самоубийства, затваряне на акаунти социалните медии на куп или раздаване на снимки или спестяванията си за черни дни.

Как да разберете, че е време да уговорите посещение при лекар или психолог-терапевт, за да обсъдите симптомите си?

Краткият отговор?

Ако симптомите ви причиняват дискомфорт или се намесват в работата ви, семейния или социалния ви живот.

Признаците на депресия също могат да се появят с други здравословни състояния, така че може да е добра идея първо да изключите други възможности.

Ако получите диагноза депресия, не сте сами.

Има много възможности за лечение, които могат да ви помогнат да се почувствате по-добре и едно от тях е PsihologSofia.BG.

Топ 10 Симптоми на Депресия
Оценка: 4.61 / 5 (88 мнения)
Към началото